V nejnovější aktualizaci Windows 11 24H2 se objevila nesmazatelná mezipaměť

Nejnovější aktualizace Windows 11 24H2 byla nasazena po celém světě a uživatelé si všimli jednoho zvláštního problému: Vytváří 8,63GB soubor aktualizační mezipaměti, který nelze odstranit žádnou běžnou metodou. Problém je rozšířený, protože se zřejmě týká všech, kteří na nejnovější verzi aktualizovali.

Mnoho uživatelů, kteří upgradovali na novou verzi systému Windows 11, zaznamenalo soubor pro vyčištění aktualizací, který nelze odstranit ručně v jeho distribuční složce softwaru ani pomocí nástroje Desk Cleanup nebo nastavení úložiště. Pokus o odstranění vyrovnávací paměti po odstranění složky „Windows.old“ nepřinesl žádný výsledek. Na tento problém si stěžovalo mnoho uživatelů, což se pravděpodobně týká všech uživatelů systému Windows 11, kteří přešli na verzi 24H2. Spuštění nástroje „SFC Scannow“ nepřineslo žádnou změnu mezipaměti. Nezávisle na uživatelích ukazuje nástroj Vyčištění disku velikost souboru 8,63 GB.

Jak se dalo očekávat, příliv této konkrétní stížnosti upoutal pozornost společnosti Microsoft, která oznámila, že v nadcházející aktualizaci vydá opravu. Je to také v rozporu s tím, co zjišťuje nástroj Vyčištění disku; je to pravděpodobně způsobeno chybou a nezabírá 8,63 GB úložného prostoru. Není jasné, který aktualizační soubor tento problém způsobuje, ale je lepší nepokoušet se měnit žádné soubory, protože by to mohlo ovlivnit celý aktualizační soubor a možná i samotný operační systém. Obecně platí, že společnost Microsoft je u takovýchto zvláštních nebo závažných problémů pohotová.

Společnost Microsoft vysvětlila, že mezipaměť byla vytvořena „aktualizací kontrolního bodu“, což je metoda společnosti Microsoft, která na rozdíl od servisních balíčků stahuje chybějící a menší záplaty a aktualizace každý měsíc. Systém Windows 11 24H2 je touto funkcí vybaven, ale v důsledku toho se na každém aktualizovaném počítači vytvořil tento nesmazatelný soubor. Obvykle je tato mezipaměť dočasná a nakonec ji vyčistí proces čištění systému Windows. Vzhledem k tomu, že Microsoft si je nyní problému vědom, měla by být aktualizace, která jej opraví, nevyhnutelná, a proto by byl problém s nemazáním pravděpodobně brzy vyřešen.

Zdroj: tomshardware.com

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS